A család szerepe


A Waldorf-iskolákban kiemelten magas szerep jut a családoknak, hiszen összefogó szülői közösség nélkül nem működik az iskola - sem lelkileg, sem anyagilag.

Havonta zajlanak az ún. szülői estek: beszélgetések az éppen véget ért, s a most következő epocháról, a gyakorlati és elvi tennivalókról, együtt-gondolkodás a gyerekekről és az osztályról.

Az iskolai közösséghez való tartozást megkönnyíti, ha a gyerekeket otthon is közel hasonló elvek alapján nevelik. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a szülőknek, a családnak meg kell ismernie és el kell tudni fogadnia a Waldorf-pedagógia alapelveit.

Az iskola fenntartásban alapvető szerepük van a szülőknek, sokkal inkább részei az iskola életének, mint a hagyományos oktatás esetében. Ez bizony áldozatvállalást jelent: anyagi javaik, munkaerejük, szellemi erőik nélkülözhetetlenek az iskola működéséhez. Mindez azt is eredményezi, hogy a szülők valóban magukénak is érezhetik az iskolát, és létrejön, létrejöhet egy olyan közösség, amely szerintem a mai ember életéből többnyire nagyon hiányzik.

Nincsenek megjegyzések: